Domov Aktualno 11. December 2017.

Jutranji navigator - bitcoin na borzi CBOE

bitcoin kriptovaluta
© Pixabay
Ob polnoči so bile praktično vse oči finančnih trgov usmerjene v borzo CBOE. Ta je začela namreč kotirati prvo terminsko pogodbo na kriptovaluto bitcoin.

Oznaka bitcoin terminskih pogodb se začne z XBZ in nato sledi še oznaka odvisna od meseca ter leta zapadlosti. Najbližja zapadlost je v mesecu januarju 2018 in pogodba nosi oznako XBT/F8. Naslednji teden bo svojo terminsko pogodbo na Bitcoin izdala še CME borza z oznako BTC.

Za sklenitev posla mora terminska pogodba imeti tako kupca kot prodajalca. Velik del prodajalcev bi lahko predstavljali tisti, ki rudarijo BTC valuto, saj si tako lahko za del načrtovanega rudarjenja zaklenejo ceno in s tem ublažijo učinek morebitnega padca cene na njihovo sposobnost plačila stroškov elektrike ter opreme. Ostale prodajalce bi lahko predstavljali večji lastniki BTC, ki imajo zaradi varnosti svoje bitcoine shranjene »offline«.

Preko terminskih pogodb pa se bodo lahko s prodajo zavarovali pred kratkoročnimi padci tečaja. Danes izdana pogodba na CBOE vsebuje velikost posla v višini 1 BTC, na CME bo velikost posamezne pogodbe 5 BTC. Na delniških trgih se sicer nadaljuje optimizem. Tudi nemški DAX je v petek poskočil in poskusil z napadom na mejo 13.210. Danes poskuša ponovno. Dnevni zaključek nad to mejo bi povečal možnosti za rast proti 13.500. Na valutnih trgih opažamo stabilizacijo cene EURUSD v bližini 1,1750. Kot kaže bodo kupci poskušali obrniti zadnji padec.

Dnevni skok in zaključek nad 1,1815 bi povečal možnosti za uspešnost obrata in rast proti območju med 1,19 in 1,20. Danes ne pričakujemo pomembnejših ekonomskih objav. Bodo pa v tem tednu višino prihodnje obrestne mere določale kar 4 centralen banke. V sredo ameriški FED ter v četrtek SNB, BoE in ECB. Tako lahko pričakujemo večjo nihajnost valutnih trgov in morda tudi delniških.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.