Domov Aktualno 20. Februar 2018.

Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije

Jure Pirc
© Aleš Beno
V zadnjem času cene kriptovalut padajo, a število njihovih privržencev še vedno raste. Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije, je eden tistih, ki se s tehnologijo blockchain ukvarjajo že dlje časa.

Bitcoin društvo ima danes na facebooku dobrih 13.000 privržencev. Še sredi novembra jih je bilo precej manj – bitcoin je bil všeč »le« pet tisoč Slovencem. Njegova cena je nato poletela v nebo, kar je privabilo ogromno ljudi, nove člane sprejemajo vsak dan.

Kdaj ste ustanovili Bitcoin društvo Slovenije in zakaj ste se odločili za to?

Bitcoin društvo je bilo ustanovljeno marca 2014. Osebno nisem njegov soustanovitelj. Kot polnopravni član sem se pridružil kasneje, trenutno sem v svojem drugem predsedniškem mandatu. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom povezovanja istomislečih ljudi in organiziranja izobraževalnih in družabnih srečanj. Kar danes tudi počnemo. Letos nameravamo konkretno razširiti svoje delovanje.

Na vlak kriptovalut ste vstopili že pred leti, ko se o njih še ni govorilo povsod. Kakšen je vaš pogled na trenutno dogajanje v Sloveniji?

Kriptoscena v Sloveniji je v izjemnem porastu. Vsak dan se nam pridruži skoraj sto novih oseb. Facebook je dobesedno ponorel. Sprejem novih članov in članic v skupino je postal osemurni delovnik.

Zadnje čase je vse več ICO-jev uspešno izpeljanih v Sloveniji. Kaj to pomeni: postajamo »kriptodolina« ali je zgolj nekaj posameznikov naredilo preboj na tem področju?

Rekel bi, da kar oboje. Dobre ideje so vredne realizacije, industrija ICO pa je omogočila množično zbiranje sredstev, ki so potrebna, da projekt izpelješ. Ali bomo res postali kriptodolina, bomo še videli, nimam pa nobenega razloga, da bi mislil, da ne bomo med vodilnimi na svetu.

Kateri projekti v Sloveniji so zanimivi in jim pripisujete možnost uspeha?

Vsi projekti, ki zrastejo pri nas, se mi zdijo zanimivi, ali bodo dolgoročno uspešni in bodo ponudili produkte, ki so jih obljubili svojim podpornikom oziroma investitorjem, pa bomo še videli. Zelo nerad posebej omenjam specifična podjetja in startupe, saj se moram vsaj potruditi biti nevtralen glede na funkcijo v društvu.

Vaša stran na facebooku ima že več kot sedem tisoč uporabnikov in debate so zanimive tako za stare mačke kot tudi tiste, ki se prvič podajajo v svet kriptovalut.

Res je, facebook skupina raste kot koruza na steroidih. Informacij je ogromno. Vsak ponedeljek imamo »AMA Monday« (vprašaj karkoli ponedeljek). Trudimo se po najboljših močeh, da pomagamo in sproti odgovarjamo na vsa vprašanja, pogosto pa moramo tudi 30-krat na mesec odgovarjati na enako vprašanje, kar me osebno zelo moti, ker kaže na to, da so ljudje leni in si ne vzamejo niti nekaj minut za pregled preteklih objav.

Ali je za vsem tem zgolj želja po dobičku ali ljudje v resnici verjamejo v samo tehnologijo in spreminjanje sveta, ki stoji za njo?

Želje oziroma pričakovanja donosov so tako ali tako temelj vseh naložb. Tudi rentno varčevanje na banki ima svoje donose, o katerih pa ne vem, ali so sploh omembe vredni. Zagotovo večino novih uporabnikov motivira predvsem zaslužek, smo pa tudi taki, ki se z informacijskimi tehnologijami ukvarjamo od mladih nog in v tehnologiji blockchain vidimo nekaj revolucionarnega. Treba se je zavedati, da smo vstopili v četrto industrijsko revolucijo in blockchain ima – in bo še naprej imel – v njej veliko in pomembno vlogo.

V Sloveniji smo v zadnjem času priredili kup konferenc in predavanj na temo kriptovalut – kako to vpliva na Slovence, ki se zdaj na vsakem koraku srečujejo s kriptosvetom?

Konference so pomemben izobraževalni faktor; menim, da jih bo letos ogromno. Če potekajo pri nas, je to samo en velik plus, saj je zaradi njih Slovenija še bolj prepoznavna oziroma, kakor se včasih pošalim, je Slovenija center sveta.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.