Domov Aktualno 25. Julij 2017.

Junckerjev naložbeni načrt spodbudil že za več kot 225 milijard evrov naložb

juncker cerar
© Uroš Hočevar
Junckerjev naložbeni načrt za Evropo naj bi spodbudil že za več kot 225 milijard evrov naložb v EU. Kot so sporočili iz Bruslja, je tako samo dve leti od ustanovitve Evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi), ki je temelj naložbenega načrta, presegel dve tretjini od načrtovanih 315 milijard evrov skupnih naložb.

Po podatkih, ki jih je minuli teden predstavila Evropska investicijska banka (EIB), je bilo v okviru mehanizma Efsi do zdaj skupaj odobrenih za več kot 43 milijard evrov garancij za projekte v vseh 28 državah članicah.

EIB je v okviru omenjenega sklada odobrila 276 infrastrukturnih projektov (33,7 milijarde evrov garancij), Evropski investicijski sklad (EIF) pa 296 sporazumov za financiranje malih in srednjih podjetij (skoraj 10 milijard evrov garancij).

Sporazumi naj bi po navedbah Evropske komisije prinesli koristi več kot 445.000 malim in srednje velikim podjetjem ter podjetjem s srednje veliko tržno kapitalizacijo.

EIB je sicer prejšnji teden odobrila podporo 63 projektom v skupni vrednosti 12,4 milijarde evrov. Med njimi je tudi Darsov projekt nadgradnje elektronskega cestninjenja za tovorna vozila na slovenskih avtocestah, ki bo od Efsi prejel za 51 milijonov evrov jamstev.

Slovenska mala in srednje velika podjetja imajo v okviru naložbenega načrta prek Slovenskega podjetniškega sklada dostop do 180 milijonov evrov jamstev, kar naj bi do prihodnjega leta 1100 slovenskim podjetjem omogočilo lažji dostop do financiranja.

Evropska komisija ob tem tesno sodeluje z evropskim parlamentom in državami članicami, da bi sprejeli predlog za podaljšanje in vsebinsko razširitev Efsi sklada (Efsi 2.0). Gre za eno glavnih zakonodajnih prioritet komisije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Efsi naj bi sicer po prvotnih načrtih z 21 milijardami evrov semenskega kapitala v letih 2015-2017 spodbudil najmanj 315 milijard evrov naložb, septembra lani pa je šef komisije Jean-Claude Juncker, oče naložbenega načrta, predlagal podvojitev zmogljivosti sklada. Po novem naj bi ta v petih letih, do leta 2020, zagotovil okoli 500 milijard evrov naložb.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.