Je za obnovo katedrale Notre Dame zbranega že preveč denarja?

Beti Burger
»Višina stroškov bo dosegla minimalno 300 milijonov evrov in maksimalno 600 milijonov evrov. Točne izračune bomo lahko imeli v dveh ali treh mesecih.« Foto: Reuters

V desetih dneh po požaru so donatorji iz vsega sveta zbrali že 750 milijonov evrov.

Kmalu po požaru Notredamske katedrale v Parizu, ki je delno uničil to 850-letno dediščino, so se začele zbirati donacije za obnovo katedrale. Del te zgodovinske dediščine ni izgubil le Pariz ali Francija, temveč vsa Evropa, pravzaprav svetovna javnost – iz vsega sveta pa prihajajo tudi meceni in donacije za obnovo. V desetih dneh po požaru, ki je izbruhnil 15. aprila, so zbrali že 750 milijonov evrov.

Vendar pa zbrani denar po oceni francoskih gradbenih ekonomistov morda že presegel samo višino stroškov za obnovo katedrale, poroča BBC.

Ves ta val radodarnosti in dobrih namenov je tako zbudil kritike, ki menijo, da bi lahko ta denar bolje porabili za druge namene. Tisti, ki denar zbirajo – za sprejemanje donacij za obnovo so pristojne štiri ustanove: Fundacija za dediščino, Fundacija Francije, Fundacija Notredamske katedrale in Center za nacionalne spomenike – pa ljudi še naprej vabijo in prepričujejo, da zbranih sredstev za obnovo še ni dovolj.

»Ljudem ne smemo reči, da prenehajo dajati denar, saj niti ne vemo, koliko bo prenova v resnici stala,« je dejala Laurence Lévy iz francoske Fundacije za dediščino. Tu gre namreč za umetnost in ročna dela.

Untec, sindikat ki zastopa grabene ekonomiste v Franciji, pa trdi, da bo obnova in restavracija del na Notredamski katedrali stala največ 600 milijonov evrov, brez DDV-ja. »Višina stroškov bo dosegla minimalno 300 milijonov evrov in maksimalno 600 milijonov evrov. Točne izračune bomo lahko imeli v dveh ali treh mesecih,« je za BBC dejal predsednik sindikata Pascal Asselin.

Zdaj bodo morali počakati na uradno oceno, kolikšni bodo stroški obsežne prenove.

Več preberite na delo.si.
Več iz rubrike