Domov Aktualno 21. September 2018.

Japonska inflacija avgusta še vedno daleč od cilja

japonska ljudje japonci
© Reuters
Japonska se je več let spopadala z deflacijo, izjemno ohlapna denarna politika centralne banke, ki jo je začela aprila 2013 pa ima, kot kaže, le skromne učinke na tretje največje gospodarstvo sveta.

Cene življenjskih potrebščin na Japonskem so se avgusta na letni ravni zvišale za 0,9 odstotka, kažejo danes objavljeni vladni podatki. Cene so tako zrasle že 20. zaporedni mesec, vendar je rast še krepko pod dvema odstotkoma, kar je za cilj postavila japonska centralna banka pred več kot petimi let.

Inflacijo so avgusta spodbudile višje cene energije, zlasti kerozina (+22,3 odstotka) in goriv (+16,2 odstotka).

Osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energije in sveže hrane, je medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla le 0,4 odstotka.

Japonska se je več let spopadala z deflacijo, izjemno ohlapna denarna politika centralne banke, ki jo je začela aprila 2013 pa ima, kot kaže, le skromne učinke na tretje največje gospodarstvo sveta. Banka Japonske je po zadnjem srečanju na temo obrestnih mer sporočila, da obrestnih mer v doglednem času ne bo zviševala kljub temu, da ameriška in evropske centralne banke zaostrujejo monetarno politiko.

Banka je sicer julija sporočila, da ne pričakuje dveodstotne inflacije niti v fiskalnem letu 2020.


Preberite še, kako Poslovati Z Japonsko:


Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.