Domov Aktualno 13. Julij 2017.

Janet Yellen o nadaljnji postopni politiki višanja obrestne mere

FED
© Pexels
Predsednica ameriške centralne banke Janet Yellen je v rednem polletnem poročanju pred odborom za finance predstavniškega doma ameriškega kongresa glede denarne politike in gospodarskih razmer dejala, da bo Fed nadaljeval politiko postopnega zvišanja ključne obrestne mere.

Yellenova, ki se ji bo mandat na čelu ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) iztekel februarja prihodnje leto, je dejala, da gospodarstvo zanesljivo okreva in da ne potrebuje več izredne pomoči, ki mu jo je Fed zagotavljal od leta 2008, ko je izbruhnila velika svetovna finančna kriza.

Fed bo nadaljeval začrtano pot glede politike obrestnih mer. Ključna obrestna mera je decembra 2008 padla na skorajda nič, nazadnje pa se je povzpela na med 1,0 do 1,25 odstotka. Podatki s trga dela omogočajo nadaljnje povečevanje, saj je stopnja brezposelnosti trenutno pri 4,4 odstotka.

Ob zaposlovanju narašča premoženje gospodinjstev, povečujejo se poslovne investicije, okrevajo pa tudi tuji trgi, je naštela. Med izzivi pa je izpostavila razmeroma nizko inflacijo, vprašanje, koliko od napovedanega gospodarskega programa predsednika ZDA Donalda Trumpa se bo uresničilo in kdaj, ter izzive, s katerimi se soočajo trgovinske partnerice ZDA.

Yellenova je ocenila, da se bo rast ameriškega gospodarstva v drugem letošnjem četrtletju zagotovo izboljšala in da bo večja kot v prvem četrtletju, ko se dosegla 1,4 odstotka.

Fed vztraja pri začetku procesa zmanjševanja v času krize napihnjenih bilanc, ko je prevzela za okrog 4500 milijard dolarjev državnih obveznic in hipotekarnega dolga. Ta se bo začel letos, v njem pa bo postopno prodajal obveznice v vrednosti do deset milijard dolarjev mesečno.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.