Domov Aktualno 04. Februar 2018.

Izvoz švicarskih ur lani znova večji

ura
© Pexels
Proizvajalci švicarskih ur so lani ustvarili za 19,9 milijarde švicarskih frankov (16,9 milijarde evrov) izvoza, kar je 2,7 odstotka več kot leto poprej in vnovična rast po dveh letih negativnega trenda. Število izvoženih ur se je sicer zmanjšalo na najnižjo raven po letu 2009, a so bile njihove cene višje. Najbolj se je okrepil izvoz na Kitajsko.

Švicarski urarji so lani zabeležili upad povpraševanja po cenejših izdelkih, več zanimanja pa so kupci pokazali za luksuzne ure, katerih cena lahko tradicionalno sega v višave, kažejo podatki Zveze industrije švicarskih ur, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Prodaja na kitajskem trgu se je lani okrepila za 18,8 odstotka, v Aziji za 4,8 odstotka, v Evropi pa za 2,6 odstotka. Izvoz v ZDA se je medtem skrčil za 4,4 odstotka.

Eden največjih proizvajalcev Swatch je prihodke lani povečal za 5,4 odstotka na 7,96 milijarde frankov (6,76 milijarde evrov), čisti dobiček pa je tudi na račun povečanja izkoristka proizvodnje poskočil za 27 odstotkov na 755 milijonov frankov (642 milijonov evrov).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.