Domov Aktualno 22. Oktober 2017.

Izdana mednarodna tiralica za Ivico Todorićem

ivica todorić agrokor
© Cropix
Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je danes razpisalo tiralico za dolgoletnim šefom koncerna Agrokor Ivico Todorićem, potem ko je županijsko sodišče v sredo zanj odredilo pripor. Tožilstvo ga kot prvoosumljenega v primeru Agrokor bremeni odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Predvideva se, da je v Londonu.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović v današnjem pogovoru z novinarji še pred objavo tiralice novinarjem ni hotel odgovoriti, ali ima policija informacije o tem, kje je Ivica Todorić.

Povedal je le, da hrvaške inštitucije delajo v skladu s hrvaško in evropsko zakonodajo, ter da je mednarodna in evropska praksa jasna, ko gre za objavo tiralice.

Hrvaška policija je v ponedeljek izvedla več hišnih preiskav ter prijela 12 nekdanjih vodilnih predstavnikov Agrokorja in bivše hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly zaradi suma finančnih malverzacij v koncernu. Vendar pa Ivice Todorića in njegovih sinov Anteja in Ivana niso našli na hrvaških naslovih.

Kazenske ovadbe so vložili proti 15 osumljenim, nakar je preiskovalni sodnik v Zagrebu v sredo odločil, da se jih 14 lahko brani s prostosti, 30-dnevni preiskovalni zapor pa je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil le za Ivico Todorića.

Tožilstvo se je na odločitev sodišča, da 14 osumljenih izpusti na prostost, pritožilo. Odločitev o pritožbi naj bi bila znana prihodnji teden.

Že včeraj se je starejši Todorićev sin Ante vrnil v Zagreb. Novinarjem je povedal, da je pred preiskovalnim sodnikom zanikal vse obtožbe tožilstva. Bivši podpredsednik uprave Agrokorja ima prijavljeno stalno bivališče v Londonu, na vprašanje, kje sta njegov oče ter mlajši brat Ivan, pa ni želel odgovoriti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.