Domov Aktualno 12. Oktober 2017.

Izboljšnje poslovanja Konzuma v poletnih mesecih

Konzum
Izredna uprava hrvaškega koncerna Agrokor je v rednem mesečnem poročilu objavila, da je trgovska veriga Konzum v prvih osmih mesecih letos ustvarila 6,13 milijarde kun (828 milijonov evrov) prihodkov. Kot so izpostavili, je maloprodajni del koncerna po težavah, s katerimi se je soočal v prvem polletju, v poletnih mesecih okrepil poslovanje.

V poročilu o poslovanju Agrokorja od 11. septembra do 10. oktobra je izredna uprava zapisala, da so skupni prihodki petih trgovskih podjetjih koncerna v prvih osmih mesecih znašali 10,32 milijarde kun (1,4 milijarde evrov), njihova skupna izguba iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je dosegla 193 milijonov kun (26 milijonov evrov). Gre za podjetja Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar in Velpro BiH. Konzumova EBITDA je bila negativna za 18 milijonov kun (2,43 milijona evrov).

Pojasnili so, da so imele Agrokorjeve trgovske družbe v prvem polletju težave z likvidnostjo, kar se je odražalo v maloprodaji, a so po prejemu novih posojil junija letos v času poletne turistične vsak mesec izboljševale poslovne rezultate. Med drugim so izkoristile za 983 milijonov kun (133 milijonov evrov) novih posojil.

V poročilu, ki ga je podpisal izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak, nadalje piše, da je kmetijski del koncerna v prvih osmih mesecih imel 1,81 milijarde kun (244 milijonov evrov) prihodkov, EBITDA pa je bila pozitivna v višini 207 milijonov kun (28 milijonov evrov). Gre za kumulativne rezultate štirih podjetij, med njimi so Belje, PIK Vinkovci in Vupik, so objavili na spletni strani koncerna in hrvaškega ministrstva za gospodarstvo.

Izpostavili so, da so prihodki kmetijskega dela koncerna rasli počasneje, a se je občutno zvišala EBITDA. Ocenili so, da je bila likvidnosti tega dela koncerna zadovoljiva.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.