Domov Aktualno 24. Marec 2017.

Italijanski taksisti z novo stavko proti Uberju

zeleni uber
© Pexels
Taksisti po vsej Italiji danes stavkajo, s čimer izražajo nasprotovanje vladnemu predlogu o regulaciji novih akterjev - na primer ameriškega Uberja - na trgu. Stavko so začeli ob 8. uri zjutraj in jo bodo končali ob 22. uri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Taksisti nasprotujejo "divjaški liberalizaciji", ki bi po njihovih navedbah z legalizacijo poceni alternativ za licencirane taksi prevoze prinesla obubožanje voznikov, ki igrajo po pravilih. V skladu z vladnim predlogom bi med drugim vzpostavili nacionalni register voznikov brez licence, ki se za prevoze s potniki dogovarjajo preko mobilnih aplikacij.

V Rimu je danes na letališču Fiumicino videti le malo taksistov, na manjšem letališču Ciampino pa ni bilo mogoče najti nobenega, je sporočil sindikat UGL Taxi.

V sredo je sodišče v italijanskem Torinu zavrnilo pritožbo ameriškega Uberja proti razsodbi sodišča v Milanu, ki je prepovedalo aplikacijo UberPop v Italiji. Razsodba iz leta 2015 navaja, da lahko Uberjevi vozniki zaračunavajo občutno nižjo voznino od taksistov tudi zahvaljujoč dejstvu, da delujejo brez plačila licence ali namestitve taksimetra.

Trenutno v Italiji velja sistem, v skladu s katerim mesta vsako leto izdajo določeno število taksi licenc. V Firencah so na primer oblasti letos na trg dale 20 novih licenc, pri čemer je bilo treba za vsako odšteti 175.000 evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.