Domov Aktualno 04. December 2018.

Italijanski premier napoveduje nov proračunski predlog

© AFP
Italijanski premier Giuseppe Conte je danes sporočil, da bo vlada »v nekaj urah« pripravila nov proračunski predlog. Z njim se želi Rim izogniti sankcijam Bruslja.

»Moj cilj je izogniti se kaznovanju Italije na način, ki je škodljiv za naše gospodarstvo in bi lahko prizadel tudi Evropo,« je italijanskemu časniku Avvenire povedal Giuseppe Conte.

»Zaključujemo oblikovanje predloga, ki ga bo EU morala preučiti. Pripravljen bo v nekaj urah,« je dodal.

Komisija je zaradi znatnih odstopanj od evropskih pravil zavrnila italijanski proračunski načrt za prihodnje leto. Zaradi neustreznega proračuna je tudi znova ocenila uresničevanje merila glede javnega dolga in presodila, da je utemeljen postopek proti Italiji. Članice so to stališče podprle, zdaj komisija pripravlja predlog za sprožitev postopka.

Vzporedno poteka dialog z italijanskimi oblastmi glede proračunskega načrta. Ta proces se je začel po srečanju italijanskega premierja Giuseppeja Conteja in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja 24. novembra.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.