Domov Aktualno 17. April 2018.

IMF še zvišal napoved rasti BDP v Sloveniji

gor rast
© Pixabay
Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je 1,5 odstotne točke več kot v zadnji jesenski napovedi in odstotek manj kot lani.

V prihodnjem letu naj bi se rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) upočasnila na 3,2 odstotka.

Brezposelnost

IMF je poročilo objavil pred začetkom rednega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu, Sloveniji pa med drugim za letos napoveduje 5,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, ki naj bi v prihodnjem letu upadla na 5,5 odstotka.

Inflacija

Inflacija naj bi bila letos 1,7-odstotna, leta 2019 pa naj bi se povprečne cene življenjskih potrebščin zvišale za dva odstotka. Presežek na tekočem računu plačilne bilance pa naj bi bil letos 5,7-odstoten, prihodnje leto pa 5,2-odstoten.

Druge napovedi

Napoved za Slovenijo je pred mesecem dni že izboljšal Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki Sloveniji po novem za letos napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP, potem ko je v jesenski napovedi pričakoval 3,9-odstotno rast. Napoved za 2019 je zvišal s 3,2 na 3,8 odstotka, za leto 2020 pa napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast.

Že februarja je napoved izboljšala tudi Evropska komisija, in sicer za 0,2 odstotne točke na 4,2 odstotka za letos in na 3,5 odstotka za prihodnje leto.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.