Domov Aktualno 19. Junij 2017.

IMF Kitajski napoveduje 6,7-odstotno gospodarsko rast

kitajci kitajska
© AP
Kitajsko gospodarstvo bo letos raslo po 6,7-odstotni stopnji, država pa lahko "varno vzdržuje močno rast" tudi v prihodnjem srednjeročnem obdobju, je ta teden napovedal Mednarodni denarni sklad (IMF). Sklad je državo ob tem pozval, naj pospeši reforme v različnih sektorjih gospodarstva, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Napoved sklada za Kitajsko za letošnje leto presega tisto kitajske vlade, ki računa na 6,5-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP). V letih od 2018 do 2020 bo kitajsko gospodarstvo v povprečju beležilo 6,4-odstotno letno rast, je po dvotedenskem posvetovanju s kitajskimi oblastmi še sporočil IMF.

V glavnem pozitivna ocena prihaja v času, ko so nekatere inštitucije izrazile zaskrbljenost zaradi naraščajočega dolga države. A namestnik direktorice IMF David Lipton je poudaril, da ima Kitajska potencial za varno vzdržno gospodarsko rast na srednji rok. "Kot je široko prepoznano, tudi v vladnih reformnih načrtih, pa to zahteva globoke reforme za tranzicijo od trenutnega modela rasti, ki temelji na s krediti podprtimi investicijami in dolgu," je dodal.

Kitajska se mora predvsem osredotočiti na krepitev potrošnje ter tržnih sil, nasloviti pa mora tudi vprašanje naraščajočega dolga v nefinančnem sektorju, je poudaril Lipton. Peking bi moral zmanjšati presežne kapacitete v sektorjih, kot sta premogovni in jeklarski, ter se spopasti tudi z vprašanjem državnih podjetij, ki ustvarjajo dolg in tistih, ki so na robu propada.

Prejšnji mesec je Moody's zaradi naraščajočega dolga prvič od leta 1989 znižal bonitetno oceno Kitajske.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.