Domov Aktualno 18. December 2017.

Ikea pod drobnogledom Evropske komisije

ikea
© Arhiv podjetja
Amazon, Apple - zdaj Ikea: evropski varuh konkurence je sklenil vzeti pod drobnogled morebitne nedovoljene davčne olajšave za švedskega trgovca s pohištvom Ikea na Nizozemskem. Uvedena je bila preiskava, ali davčna obravnava Ikee krši pravila EU o državnih pomočeh, je danes v Bruslju sporočila Evropska komisija.

"Vsa podjetja, velika ali majhna, multinacionalna ali ne, morajo plačati svoj pravični delež davkov," je opozorila pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager. "Ni mogoče, da bi države članice določenim podjetjem omogočale plačilo manj davkov, s tem ko smejo svoje dobičke umetno prikazovati drugje. Davčno obravnavo družbe Inter Ikea na Nizozemskem bodo pozorno preučili," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po ugotovitvah bruseljskih oblasti ima Ikea poslovanje organizirano po franšiznem modelu. To pomeni, da skupina Inter Ikea, ki so jo vzeli pod drobnogled, ni lastnica posameznih trgovin Ikea. Namesto tega vse trgovine Ikea po svetu plačujejo hčerinski družbi z imenom Inter Ikea Systems, ki ima sedež na Nizozemskem, franšizno dajatev v višini treh odstotkov prihodkov.

Varuh konkurence zdaj meni, da bi lahko nizozemsko podjetje uživalo nedovoljene davčne ugodnosti. Če je to res, je njegova davčna osnova občutno znižana, njegovi tekmeci pa so v slabšem položaju.

Komisarka Vestagerjeva je pred časom že poskrbela za razburjenje z odločitvijo zoper ameriškega tehnološkega velikana Apple. Po teh ugotovitvah je bila davčna ureditev, kot je za ameriški koncern veljala na Irskem, nezakonita. Irska mora od Appla izterjati 13 milijard evrov davkov. Tako Irska kot Apple sta se po pravico obrnila na sodišče.

Prav tako je Evropska komisija uvedla pregled davčne obravnave še več drugih velikih podjetij, med njimi Starbucksa, Amazona in Fiata.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.