Domov Aktualno 11. Avgust 2017.

Ikea odprla poslovalnico v Beogradu

IKEA
© Igor Mali
Švedski pohištveni velikan Ikea je v Beogradu po 25 letih znova odprl svojo poslovalnico, ki bo kupcem na 33.000 kvadratnih metrih ponujala 9500 izdelkov. Investicija je uživala veliko podporo srbske vlade, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je Ikein prihod označil za dokaz, da je Srbija na pravi poti.

Beograjska trgovina je 400. Ikeina na svetu, Srbija pa 49. država, kjer je priljubljena švedska veriga prisotna. Poslovalnico so v Beogradu odprli že leta 1991, a so jo zaradi razmer v državi po letu in pol zaprli, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nova trgovina bo zagotovila 416 delovnih mest, odziv javnosti pa kaže na uspešno poslovanje. Po besedah generalnega direktorja Ikee za jugovzhodno Evropo Stefana Vanoverbeka bodo cene v beograjski trgovini nižje kot drugod v regiji, družba pa glede na rast kupne moči Srbov pričakuje dobre rezultate. Na voljo bo tudi spletna prodaja.

Vučić je Ikein interes označil kot dokaz uspešnosti gospodarstva in družbe. "Srbija danes ne živi desetkrat bolje kot včeraj, a kjer se pojavi Ikea, to pomeni, da gre za dostojno državo; eno od 49, kjer se Ikea nahaja in posluje," je dejal Vučić. Dodal je, da je to dokaz, da je Srbija na pravi poti in se spreminja.

Ikea je po Vučićevih besedah simbol drugačnega razmišljanja in življenja, v gospodarstvo pa vnaša dodatno konkurenco, ki bo pomagala odpraviti miselnost, da je lažje počakati, da nekdo drug delo opravi namesto tebe.

Ikeo pričakuje tudi Slovenija. Agencija RS za okolje (Arso) ji je po prvomajskih praznikih izdala okoljevarstveno soglasje. Ob njegovi pravnomočnosti bo Ikea korak bližje gradbenemu dovoljenju in začetku gradnje v ljubljanskem BTC.

Ob robu današnjega odprtja so v Ikeii po poročanju Radia Slovenija pojasnili, da mora Ljubljana zdaj rešiti nekatera administrativna vprašanja, denimo glede infrastrukture (dostopnih cest op. STA). Razpisni postopek je že končan, kdaj pa bodo razkrili izbrana podjetja za gradnjo, niso navedli.

Ko bodo zbrali vsa dovoljenja, bo do odprtja minilo približno eno leto. Gradnja Ikeine trgovine v BTC naj bi po dosedanjih podatkih sicer trajala 17 mesecev, trgovina pa se bo raztezala na približno 30.000 kvadratnih metrih. Zaposlila naj bi 300 ljudi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.