Domov Aktualno 24. September 2018.

Hongkong: S hitrim vlakom skrajšali pot z ene ure na 14 minut

© Reuters
Čas potovanja med finančnim središčem Azije in provinco Guangdong se je tako skrajšal z ene ure na 14 minut.

V Hongkongu so minulo soboto uradno odprli novo železniško povezavo za hitri vlak, ki bo to posebno administrativno območje povezoval s preostalo Kitajsko. Čas potovanja na odseku bodo z njim skrajšali z ene ure na 14 minut. Začetki tega več kot 11 milijard ameriških dolarjev vrednega projekta segajo v leto 2000.

 | Author: Reuters Reuters

Novi vlak bo lahko vsak dan prepeljal 80.000 potnikov med finančnim središčem Azije in provinco Guangdong. V soboto so se na otvoritveno vožnjo podali povabljeni gostje, med njimi visoki predstavniki politike in gospodarstva, od nedelje pa vlak vozi po rednem voznem redu.

Začetki projekta segajo v leto 2000, ko so idejo prvič predstavili javnosti, nato pa so njegovo dokončanje zaradi različnih dejavnikov večkrat predstavili. Med razlogi so bili nasprotovanje lokalnih prebivalcev zaradi hrupa, naraščanje stroškov in nasprotovanje javnosti megalomanskemu projektu.

Kritike niso potihnile vse do odprtja. Pred terminalom je med otvoritveno slovesnostjo protestiralo nekaj ljudi, ki oblastem očitajo neracionalno trošenje denarja. Kot so dejali, vrednost projekta ne upravičuje njegovega finančnega obsega.

 | Author: Reuters Reuters

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.