Domov Aktualno 27. November 2017.

Gradbenemu sektorju v Evropi se obeta 3,5-odstotna rast

delo delavec gradbeništvo
© Roman Šipić
Obseg gradbenih del v 19 evropskih državah - med njimi ni Slovenije - se bo letos okrepil za 3,5 odstotka. "To je najmočnejša rast v Evropi od leta 2006 oz. od izbruha finančne krize," so sporočili z münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

Poročilo Ifo se osredotoča na države, katerih strokovni inštituti sodelujejo v raziskovalni skupini Euroconstruct. Kot ugotavlja Ifo, je trenutno najbolj spodbudno področje gradnje stanovanjskih stavb, sektor pa naj bi se krepil tudi v prihodnjih letih - do leta 2020 naj bi beležil skupno šestodstotno rast.

Medtem ko so trenutno motor rasti gradnje stanovanj, pa bo na srednji rok to vlogo prevzel segment gradbenih inženirskih objektov, je pojasnil strokovnjak na inštitutu Ifo Ludwig Dorffmeister. Gradnja inženirskih objektov naj bi v prihodnjih dveh letih beležila po štiriodstotno rast.

Obenem naj bi se gradnja novih stavb v prihodnjih letih precej umirila. V letu 2020 bo tako rast v segmentu obnove obstoječih stavb prvič po letu 2014 presegla tisto pri novogradnjah.

Med obravnavanimi državami bo gradbeni sektor v skladu s poročilom najmočneje porasel na Madžarskem (za okoli 25 odstotkov), sledile pa bodo Irska (15 odstotkov), Švedska (10 odstotkov) in Poljska (devet odstotkov).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.