Domov Aktualno 12. Junij 2017.

Gospodarsko okolje v Sloveniji zelo spodbudno

miro cerar
© Blaž Samec
Slovenski premier Miro Cerar se je danes na Brdu pri Kranju sestal z ministri in najvplivnejšimi gospodarskimi predstavniki. Gospodarski kazalci so trenutno zelo spodbudni, zato je napočil čas za nove ukrepe, ki bodo na poslovno okolje vplivali še bolj spodbujajoče.

Slovenija ima potencial še večje mednarodne konkurenčnosti in na to lahko vpliva predvsem okrepitev gospodarske pobude v obliki omilitve davčnega okolja in bolj fleksibilne delovne zakonodaje. Gospodarstveniki so predlagali tudi lažje odpuščanje slabih delavcev z vidika poštenega odnosa do dobrih delavcev. Kot je dejal podjetnik Igor Akrapovič, svetovno znan proizvajalec vrhunskih izpušnih sistemov, je trenutno obdobje dokaj nizke brezposelnosti pravi čas za ukrepe, ki bi podjetjem omogočili pridobitev kakovostnejših kadrov.

Prvi mož družbe Boxmark Leather Marjan Trobiš je opozoril, da se lahko kazalci brez ustreznih ukrepov hitro obrnejo navzdol. Kot primer prepočasnega ukrepanja je navedel položaj na trgu dela, kjer je "90.000 brezposelnih, ne moremo pa na enem mestu najti 3000 delavcev". To je po njegovih besedah zelo zaskrbljujoč podatek, še posebej ob dejstvu, da napovedi kažejo na še večji primanjkljaj ustrezne delovne sile. "Če želimo v Slovenijo privabiti tuje vlagatelje, jim moramo nuditi ustrezen kader," je poudaril Trobiš. Dobre delavce pa je po njegovih besedah težko obdržati doma tudi zaradi zelo nespodbudne davčne politike.

Direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič se je ob tem zavzel tudi za ukrepe na izobraževalnem področju, ki bi moralo po njegovem mnenju več poudarka nameniti naravoslovni izobrazbi in tehniškim poklicem.

Urška Jež, direktorica ljubljanskega ABC pospeševalnika, je vlado opomnila na porast start up podjetij, ki jih večinoma sestavljajo člani mlajše generacije. »Ne gre več za modno muho, temveč prihodnost.«

Sodelovanje vlade in gospodarstvenikov so skupaj ocenili za dobro, vendar se vsi zavedajo, da so določeni birokratski postopki prepočasni. Morda je prav to razlog za zadnja leta izrazito pogost pojav, beg možganov (predvsem mladih).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.