Domov Aktualno 24. April 2018.

Google z novimi rekordi

google
© Shutterstock
Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja kar 26- in 73-odstotno rast.

Prihodkov je bilo skoraj za milijardo več od pričakovanj analitikov, medtem ko so se pričakovanja o ustvarjenem dobičku - ta je na delnico znašal 13,30 dolarja, prilagojeni dobiček pa 9,93 dolarja na delnic - vrtela okoli 9,30 dolarja na delnico.

K boljšemu poslovanju je pripomogla dobra prodaja oglasov in nekatere računovodske spremembe.

Okrog 3,40 dolarja dobička na delnico je Alphabet zaslužil zaradi spremembe načina obračunavanja nerealiziranih prihodkov od investicij v startupe, kot je na primer Uber.

Alphabet oz. Google si je oddahnil, ker ga škandal s kršenjem zasebnih podatkov uporabnikov ni tako prizadel kot Facebook. Kljub ugodnim drugačnim napovedim predstavnikom Googla ni bilo potrebno na kongresna zaslišanja o tem po zlorabi podatkov s Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica.

Vendar pa bo prihodkov in dobička od oglasov v prihodnje malce manj, saj kmalu vstopa v veljavo nova evropska zakonodaja o varovanju zasebnih podatkov in evropski potrošniki bodo lahko Googlu preprečili merjene oglase glede na brskanje po internetu.

Prihodki od Googlove trgovine za mobilne aplikacije in oblaka ter potrošniških naprav so v prvem četrtletju znesli 4,4 milijarde dolarjev, Alphabet pa je prvič od prevzema v letu 2014 objavil tudi del številk o poslovanju proizvajalca pametnih termostatov Nest. Ti so v letu 2017 znesli 726 milijonov dolarjev.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem borznem trgovanju v ponedeljek vseeno pocenile za 0,31 odstotka na 1070,51 dolarja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.