Domov Aktualno 17. December 2017.

Google s centrom za razvoj umetne inteligence na Kitajskem

google facebook
© Reuters
Google je napovedal odprtje novega centra za raziskave s področja umetne inteligence v Pekingu. Tako želi izkoristiti kitajsko znanje, obenem pa obljublja tehnologijo državi, ki sicer večino njegovih storitev blokira, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Umetna inteligenca, še posebej strojno učenje, vse bolj zaposluje ameriške tehnološke velikane, kot so Google, Microsoft in Facebook, pa tudi njihove kitajske tekmece, med katerimi so Alibaba, Tencent in Baidu. Umetna inteligenca med drugim omogoča preboje na področjih samovozečih avtomobilov, avtomatiziranih tovarn, prevajalskih produktov in prepoznave obrazov.

Googlova odločitev o odprtju centra za temeljne raziskave s področja umetne inteligence v Pekingu priznava talent Kitajcev, ki jih po sposobnosti mnogi primerjajo z ameriškimi strokovnjaki.

"Kitajski avtorji so prispevali 43 odstotkov vseh vsebin v top 100 znanstvenih revijah s področja umetne inteligence v letu 2015," je poudaril raziskovalec Li Feifei, ki bo vodil novi center. "Zaposlili smo že nekatere vrhunske strokovnjake, v naslednjih mesecih pa bomo gradili ekipo," je dodal.

Kitajska podjetja s področja umetne inteligence zbirajo podatke, ki jih prispeva ogromna kitajska populacija, ter jih uporabljajo za izboljševanje algoritmov učečih se strojev. Google, ki ga oblasti blokirajo, pa dostopa do teh podatkov nima.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.