Domov Aktualno 14. December 2017.

Google finančno podprl slovenski projekt Finšpektor podjetja Neolab

Finšpektor
Google je v okviru projekta Digital News Initiative, ki podpira dobre projekte na področju inovacij v digitalnem novinarstvu sredstva namenil tudi slovenskemu projektu Finšpektor. Projekt, ki ga ustvarja skupina razvijalcev iz podjetja Neolab, omogoča najbolj podroben pregled porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji od leta 2003 dalje.

Finšpektor je zmogljivo analitično orodje, prvo take vrste v Evropi. Združuje namreč podatke iz različnih virov: podatke o javnih transakcijah, ki so na voljo v okviru spletne strani Erar, podatke o gospodarskih družbah, ki jih ponujata Ajpes in FURS, ter podatke o javnih organizacijah, gospodarskih panogah, geografskih enotah in prebivalcih.

»Na teh temeljih smo oblikovali interaktivne preglede, ki bodo na voljo raziskovalnim novinarjem, različnim javnim in zasebnim institucijam ter vsem aktivnim državljanom RS. Z njihovo pomočjo bodo pripomogli k povečanju transparentnosti naše države, nekoč pa morda tudi širše regije,” je povedal Grega Stritar, direktor podjetja Neolab.

Projekt je nastal kot prototip, z Googlovimi sredstvi pa bo postal dostopen za vse državljane. Finšpektor se tako pridružuje drugim podobnim iniciativam, kot je Parlameter, ki se s pomočjo mednarodnih razpisov trudijo povečati učinkovitost in transparentnost gospodarjenja naše države.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.