Domov Aktualno 17. Julij 2017.

Glavno besedo pri upravljanju Mercatorja bo po novem imel Ante Ramljak

Ante Ramljak
© Dragan Matic/Cropix
Okrožno sodišče v Ljubljani je po informacijah portala Siol.net v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. Celoten Mercator tako de facto prehaja pod Lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani.

S tem je sodišče insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada na ta položaj postavila aprila letos, tudi prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji, piše Siol.net.

Kot dodaja portal, bo Ramljak tako lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo rešen pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča.

To, da celoten Mercator prehaja pod Lex Agrokor, daje Agrokorju oz. Ramljaku po ugotovitvah portala tudi proste roke pri morebitnem izčrpavanju Mercatorja. Še posebej zdaj, ko niti poletna turistična sezona zaradi vedno večje tuje konkurence ne bo mogla rešiti Agrokorjeve trgovske verige Konzum. Prav operacija reševanja Konzuma v BiH bi bil lahko eden od ključnih razlogov, da se je Ramljak obrnil na sodišče v Ljubljani.

Ramljak je sicer po četrtkovem srečanju z dobavitelji v Sarajevu napovedal, da bodo do 1. septembra sklenili ločitev Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Mercator v BiH. Pojasnil je, da gre v primeru ločitve Mercatorja od Konzuma v BiH za vrnitev na izhodiščno stanje iz leta 2013, preden je Agrokor prevzel Mercator ter nato njegovo blagovno znamko v BiH nadomestil s Konzumovo. Mercator bi dobil nazaj 83 trgovin, ki so jih v tej državi zamenjale Konzumove.

V preteklih tednih je sicer Ramljak pogosto hodil v Sarajevo, saj se je kriza Agrokorja najbolj izrazila v BiH. V sredo je v Zagrebu izjavil, da je bila storjena napaka, ko so Mercatorjevo blagovno znamko v tej državi zamenjali s Konzumom.

Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.