Domov Aktualno 18. Oktober 2017.

George Soros: za demokracijo nakazal 18 milijard

george soros
© Reuters
Ameriški upravljalec hedge skladov, finančnik, filantrop in avtor politično ter finančno obarvanih knjig je na račun njegove institucije, ki pospešuje demokracijo, človekove pravice in svobodo tiska prenesel 18 milijard lastnega denarja.

George Soros, 87, znan po tveganih finančnih investicijah, tokrat ni storil nič posebno tveganega, saj fundaciji Open Society (OSF) predseduje prav on, njegovi trije sinovi pa so člani uprave. Investitor madžarskega rodu je ob transakciji poudaril, da bo večino premoženja, trenutno je težak okoli 25 milijard, zapustil dotični fundaciji, ustanovljeni leta 1993. Open Society Fundation (OSF) deluje v 37 državah po celem svetu in je po podatkih ameriškega filantropskega sklada druga najbogatejša na drugi strani oceana, težja je le fundacija Billa in Melinde Gates.

Soros ni neznanec na slovenskih tleh; leta 2002 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za njegove zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.