Domov Aktualno 10. Januar 2019.

Ford in Volkswagen po novem združena

Volkswagen lani ustvaril pet milijard evrov čistega dobička
© Pixabay
Ameriški avtomobilski velikan Ford in njegov nemški tekmec Volkswagen naj bi za prihodnji teden načrtovala uradno naznanitev strateškega partnerstva, ki naj bi med drugim vključevalo sodelovanje pri razvoju avtonomnih in električnih vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vire blizu proizvajalcev.

Detroit, 16. januarja - Avtomobilska proizvajalca Volkswagen in Ford sta na avtomobilskem salonu v Detroitu napovedala strateško partnerstvo za skupni razvoj tovornih kombiniranih vozil in lahkih poltovornjakov. Glavni cilj sodelovanja, s katerim bosta začela leta 2022, je znižati stroške. Dogovor ne predvideva lastniških sprememb v podjetjih.

 


Po informacijah AFP bi lahko avtomobilska velikana novico uradno sporočila na avtomobilskem salonu v Detroitu, ki se začenja v ponedeljek. Organizator salona je za torek zjutraj po lokalnem času res napovedal "industrijsko sporočilo", pri čemer podrobnosti ni razkril.

Da sta podjetji v pogovorih o vzpostavitvi partnerstva, je znano že od poletja. Ni pa bilo znano, kako resni so načrti in kdaj naj bi sodelovanje tudi uradno naznanila. Volkswagen sicer že nekaj časa ne skriva, da ga zanimajo Fordova vozila, predvsem športni terenci.

Po ocenah analitikov, ki jih navaja AFP, so eden glavnih razlogov za partnerstvo verjetno visoki stroški, ki jih prinaša razvoj avtonomne in elektrificirane mobilnosti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.