Domov Aktualno 13. Junij 2017.

Evropski parlament za transparentnost multinacionalk

schell
© Reuters
Dva odbora Evropskega parlamenta sta v ponedeljek zvečer podprla nova pravila za večjo transparentnost multinacionalk. V nevladnem sektorju opozarjajo, da napredek pri zaostrovanju predloga še ni zadosten, saj potrjeni osnutek vsebuje "nevarno zakonsko luknjo".

Evropska komisija je aprila lani predlagala nove zakonske zahteve za velike multinacionalke, delujoče v EU. Zahteve vključujejo obvezo po objavljanju letnih poročil, s podatki o dobičkih in plačanih davkih za posamezno državo članico EU.

Predlog komisije predvideva le poročanje o poslovanju v EU in o poslovanju v določenih državah, ki bodo vključene na seznam davčnih oazah, ki pa še ni dogovorjen. Kar pa bi pomenilo, da bi multinacionalke še vedno lahko skrivale svoje dobičke v državah, ki ne bi bile vključene na seznam, je opozorila zunanja strokovna sodelavka za področje davčne pravičnosti na Ekvilib Inštitutu Maruša Babnik.

V ponedeljek so evropski poslanci v odboru za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) ter odboru za pravne zadeve (JURI) Evropskega parlamenta izglasovali, da bi multinacionalke morale poročati o poslovanju za vse države, v katerih delujejo, a so obenem uvedli tudi mehanizem, ki omogoča izjeme pri poročanju. Predlagani mehanizem bi omogočil multinacionalkam možnost, da zaprosijo za izjemo pri poročanju o posameznih informacijah za države izven EU, če bi obstajali pomisleki okoli poslovne tajnosti.

"Prav ta mehanizem pa predstavlja možnost, ki bi jo multinacionalke lahko izkoristile, če bi želele skrivati dobičke v davčnih oazah. Državljanom, novinarjem, organizacijam civilne družbe in poslancem bi bilo tako še naprej oteženo pridobivanje vseh potrebnih podatkov za identifikacijo multinacionalk, ki se izmikajo plačilu davkov," so poudarili na Ekvilib Inštitutu.

Za končno odločitev pred pogajanji z Evropsko komisijo in državami članicami bo potrebno še glasovanje v plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, saj predlog ni dobil dvotretjinske podpore.

"Izmikanje davkom s strani multinacionalk ne prizadene le javnih storitev - tako v Evropi kot tudi v najrevnejših državah sveta - ampak tudi dodatno otežuje konkurenčnost malih in srednje velikih podjetij, ki tekmujejo z velikimi multinacionalkami, ki ne plačujejo davkov, ter nenazadnje načenja zaupanje investitorjev in družbe," je poudarila Babnikova.

Za boj proti izmikanju davkom in za povrnitev zaupanja je zato po njenem nujno, da se zagotovi transparentnost poslovanja multinacionalk. "Pravo javno poročanje po državah, brez izjem, bi bil pomemben korak na tej poti," je prepričana.

Ob tem so na inštitutu spomnili še, da je EU že uvedla sistem javnega poročanja po državah za bančni sektor, po katerem so banke v EU že dolžne razkrivati ključne podatke o svojem poslovanju po svetu. "Sistem deluje in, kar je tudi pomembno, ne vsebuje nobenega mehanizma izjem, ki bi bankam omogočal, da izključijo posamezne podatke za posamezno državo," so navedli.

V nevladnih organizacijah tako - tudi z več kot 350.000 podpisi Evropejcev - pozivajo evropske poslance, da, ko bo čas za odločanje v plenarnem zasedanju parlamenta, črtajo predlagani mehanizem in zakrpajo potencialno veliko luknjo v tej izredno pomembni zakonodaji.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.