Domov Aktualno 19. Julij 2018.

EU išče nove poslovne partnerje

trump clinton fake news
© Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ima polne roke dela s trgovinsko vojno, spodkopavanjem pomembnosti Nata in slikanjem Evrope kot sovražnice ZDA. A EU ne sedi križemrok, ampak zagnano išče prijatelje drugje, je opomnil ameriški časnik New York Times.

Pred kratkim je v Tokiu sklenila največji posel – zavezništvo z Japonsko, ki bo oklestilo carine za evropske proizvode, kot sta vino in sir, sčasoma se bodo znižale tudi carine na avtomobile. Sporazum bo pokrival četrtino svetovnega gospodarstva in je najnovejši v vrsti prizadevanj, ki so bila sklenjena ali so v teku z državami, kot so Avstralija, Vietnam in celo Kitajska.


Evropski uradniki so začeli krepiti prizadevanja za sklenitev trgovinskih sporazumov z drugimi državami, potem ko je na podlagi predvolilnih obljub Trump grozil z odstopom od Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini. Tako je EU dala piko na i sporazumu s Kanado, ki je začel veljati konec lanskega leta.


Načeloma je EU posodobila obstoječi sporazum o prosti trgovini z Mehiko. V zaključni fazi so tudi sporazumi z Vietnamom in Singapurjem. EU se o trgovini pogovarja tudi z Avstralijo, Čilom, Indonezijo, Novo Zelandijo, Tunizijo, Argentino, Brazilijo, Paragvajem in Urugvajem. Obudila je tudi leta 2013 zastale pogovore z Indijo. »Za nami je zelo naporen mesec,« je konec junija dejala Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino.

Preberite tudi članek o tem, kje v Mehiki, ki je novi Detroit, so poslovne priložnosti za slovenska podjetja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.