Domov Aktualno 13. Oktober 2017.

Emmanuel Macron začel z drugim krogom reform

Emmanuel Macron
© Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes začel z drugim krogom reform za prenovo države in sklical občutljiv sestanek med predstavniki delodajalcev in sindikatov na temo prenovo sistema nadomestil za brezposelnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik tako nadaljuje z izpolnjevanjem predvolilnih obljub. Po uspešni reformi delovne zakonodaje se je zdaj posvetil naslednji fazi "prenove" francoskega socialnega modela.

Med načrti so tudi velika prenova francoskega sistema nadomestil za brezposelnost, ki v evropskih okvirih velja za precej velikodušnega. Prav tako nameravajo dodatno vzpodbuditi sistem državnih vzpodbud za pomoč in prekvalifikacijo brezposelnih, da bi se lahko uspešno vrnili nazaj na trg dela.

Vendar pa so v Franciji že napovedi sprememb v sistemu nadomestil za brezposelnost na meji bogokletnosti. Reforma dela je v državi sprožila množične proteste, ki so bili sicer povsem neučinkoviti, podobno pa je nasprotovanja pričakovati tudi zdaj. Macron sicer upa, da se mu bo uspelo izogniti prehudemu zaostrovanju položaja, še navaja AFP.

V sindikatih so današnji sestanek označili za neke vrste "uvodno otipavanje". "Bilo je vljudno, a trdo," je srečanje pri Macronu opisal vodja sindikata CGT Philippe Martinez, ki je bil eden glavnih nasprotnikov predsednikovih reformnih načrtov in pobudnikov za proteste.

Macron napoveduje, da se bodo pogajanja odvijala podobno kot glede reforme trga dela. Pogajali naj bi se naslednjih nekaj mesecev, nato pa bo vlada predstavila svoje predloge. "Cilj je izumiti nove zaščite," je tvitnil Macron.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.