Domov Aktualno 14. Julij 2018.

Dve novi polnilnici z zemeljskim plinom

cesta tovornjak promet
© Dejan Javornik
Do leta 2020 bosta v Ljubljani še dve polnilnici; v Stanežičah bo polnilnica za osebna vozila, na Letališki cesti pa polnilnica za tovorna vozila.

V luči varstva okolja EU spodbuja tudi trajnostno mobilnost. Tako je most med nafto in bencinom tudi v prometu zemeljski plin – stisnjen zemeljski plin (CNG) za osebna vozila in utekočinjen zemeljski plin (LNG) v tovornem prometu.

Energetika Ljubljana si kot največji ponudnik goriva za okolju prijazna vozila na zemeljski plin v Sloveniji prizadeva za širitev uporabe in mreže polnilnic, so sporočili iz Energetike Ljubljana.

Trenutno so v Ljubljani aktivne tri polnilnice, in sicer dve polnilnici s stisnjenim zemeljskim plinom za osebna vozila - v Šiški pri sedežu Ljubljanskega potniškega prometa in na Dolgem mostu pri parkirišču P+R, in ena polnilnica z utekočinjenim zemeljskim plinom za tovorna vozila v Kosezah.

Srečko Trunkelj, namestnik direktorja Energetike Ljubljana in odgovorni za razvoj polnilnic, je izpostavil, da je tovorni promet še vedno ključni krivec za povzročanje približno četrtine emisij ogljikovega dioksida, saj je še vedno v največji meri odvisen od nafte: »Uvedba utekočinjenega zemeljskega plina kot pogonskega goriva zato predstavlja pomemben korak k zmanjšanju ogljičnega odtisa in izpustov iz tovornega prometa.«

Uporaba CNG doživlja renesanso tudi v preostalih delih Evrope. V Nemčiji so letos junija na novo registrirali 1.748 vozil s pogonom na CNG, lani junija pa le 177.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.