Domov Aktualno 23. November 2017.

Dunaj: priložnosti za slovenska startup podjetja

dunaj
© M. Helmer
Startup scena na Dunaju hitro raste in se razvija. Od prvega startup paketa Dunajske gospodarske agencije leta 2015 se je število prijav vsako leto podvojilo – od takratnih 40 prijav do letošnjih 230. Prihodnje leto bo paket agencije vključeval 20 razpisanih mest.

Startup pravljica na Dunaju je posledica vlaganj mesta, njegove gospodarske agencije in drugih akterjev v infrastrukturo, start-up centre, svetovalne službe, izobraževanja, delavnice in tudi različne spodbude, ki vključujejo tudi mednarodna startup podjetja. Zaradi tega so se pri gospodarski agenciji odločili podvojiti število mest na 20.

Paket za mednarodna zagonska podjetja vsebuje stroške prevoza iz kateregakoli konca Evrope na Dunaj za eno osebo, nastanitev za dva meseca in mizo v „co-workingˮ prostoru. Izbranci bodo prejeli tudi vstopnico za dunajski startup festival Pioneers 2018, 10-urno izobraževanje v vrednosti 2.000 evrov in mreženje znotraj dunajske startup scene. Program bo potekal maja in junija 2018.

»Startupi v približno dveh letih ustvarijo okoli 7,5 delovnih mest. To je pomemben faktor za lokacijo. Če nam uspe mednarodna zagonska podjetja prepričati o Dunaju kot primerni lokaciji za naselitev mednarodnih podjetij, profitirata obe strani,« je povedala dunajska mestna ministrica za gospodarstvo, finance in mednarodne zadeve Renate Brauner.

Prejšnji teden je na Dunaju svoja vrata odprlo eno izmed največjih startup središč na svetu weXelerate, ki bo ustvarilo od 800 do 1.000 novih delovnih mest. Tukaj bodo imeli sedež tako inkubatorji, velika podjetja, poslovni partnerji, mentorji, servisni in prodajni partnerji ter investitorji kot tudi mlada in že uveljavljena startup podjetja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.