Družina Simčič predstavila prenovljeno vinsko klet Medot

Na Domačiji Medot, kjer je družina Simčič že več kot dve stoletji tesno povezana z briško zemljo, so slavnostno odprli prenovljeno vinsko klet.
Fotografija: Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca
Odpri galerijo
Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca

Gostitelja Simon in Igor Simčič sta novo klet posvetila očetu in “nonotu” Zvonimirju Simčiču, dogodka pa so se med drugimi zbranimi gosti iz gospodarstva, diplomacije, akademske in enološke stroke ter najboljših vinarjev z obeh strani meje, udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, generalni konzul Republike Slovenije v Trstu, veleposlaniki, evropski poslanci in ter župana občin Brda in Krmin.

Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca
Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca


Ob odprtju so, kot se za novo klet spodobi, predstavili nova vina, v čast Zvonimirju Simčiču so predstavili povsem novo etiketo mirne rebule. ”Vino Rebula Journey je celovita zgodba življenjske poti Zvonimirja Simčiča, na kateri je izkušnje pridobil po vsem svetu, znanje prinesel domov ter ga prelil v svoje delo v njegovih ljubih Brdih. Trideset let je uspešno vodil največjo vinsko klet v Sloveniji, z jasno vizijo pa je postavil temelje za razvoj in razcvet Brd, ki so danes prepoznavna po vsem svetu.

Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca
Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca


Rebula Journey predstavlja tisti del njegove življenjske poti, ko se je zaključilo pomembno življenjsko poglavje v briški kleti in se je začelo novo v njegovi domači kleti. To vino je našlo svojo pot med svežimi, lahkimi vini, ki jih je proizvajal v Kleti Brda, ter staranimi in bolj kompleksnimi, ki jih je ustvarjal na Domačiji Medot.” je ob predstavitvi nove etikete in vina povedal Simon Simčič, Zvonimirjev vnuk, prav to zgodbo pa upodablja tudi ilustracija na novi etiketi, katere avtorica je priznana ilustratorka Lili Saje Wang. Premierno so na dan odprtja nove kleti postregli tudi dve izjemni novosti na področju penin – Medot Blanc de Blancs in Medot Millésime 2011. 

Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca
Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca


Nova klet Medot je zaživela v novi podobi in se lahko pohvali z avantgardnim tehnološkim procesom pridelovanja vina in penin, ki bo zagotavljal ohranitev kakovosti pridobljene iz Medotovih vinogradov na najboljših briških legah. “Kadar proizvodnja raste, sorazmerno raste tudi klet. Pri Medotu smo prišli do točke, da smo ta poseg nujno potrebovali. Ker smo specializirani za penine po klasični metodi, imamo zelo dolge fermentacije v steklenici, vsaj 4 leta ležijo v kleti in potrebujejo svoj prostor. Zato je bilo potrebno klet razširiti, hkrati pa smo izkoristili priložnost za posodobitev. Sam proces vinifikacije je bil že prej na kar visokem nivoju, dodali pa smo še izmenjevalec toplote pri trgatvi, nekaj novih cistern, posodobili hladilno napravo, imamo tudi večjo prešo, a največji prispevek nove kleti je prostor, kjer penine zorijo, saj mora biti tam konstatna temperatura. To je bilo ključni izziv. Želeli smo čim bolj naravi in okolju prijazno rešitev, kako doseči konstantno temperaturo brez dohlajevanja,” je o novi kleti povedal Simon Simčič.

Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca
Foto: Matic Grmek in Manuel Kovšca


Uredili so še ekskluzivni prostor za degustacije, ki je opremljen tudi za najzahtevnejše dogodke, sprejeme, korporativne dogodke, tudi poroke, s čudovitimi razgledi na vse strani vinorodne briške pokrajine, ki jo obroblja že prva vrsta Medotove žlahtne rebule, saj je celoten prostor umeščen na vrhu Medotovega najstarejšega vinograda. Nudili pa bodo posebne, prav za vina Medot razvite prigrizke priznanega kuharskega mojstra Grediča Davida Bucika. 
 

Več iz rubrike