Domov Aktualno 13. Februar 2018.

Dobre razmere na trgu dela povečujejo vpliv demografije in rast plač

ljudje delo hrana restavracija tržnica
© Pexels
Ob široko osnovani in visoki gospodarski rasti so razmere na trgu dela zelo ugodne, ugotavljajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj v novi številki Ekonomskega ogledala. Število delovno aktivnih se je ob koncu lanskega leta ponovno povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja in se tako približuje predkrizni ravni.

Visoka ostajajo tudi kratkoročna pričakovanja podjetij glede prihodnjega zaposlovanja. Ob tem pa se na trgu dela vedno bolj odraža vpliv demografije, ki dodatno prispeva k zmanjševanju razpoložljive delovne sile. To po oceni UMAR prispeva tudi k vse večjemu zaposlovanju tujcev v nekaterih dejavnostih. Rast plač v zadnjem obdobju je višja, vendar ostaja nižja kot v predkriznem obdobju. Rast v javnem sektorju je bila v lanskem letu povezana z odpravo nekaterih plačilnih ukrepov, sprejetih v kriznih časih. Rast v zasebnem sektorju pa povezujejo z visoko aktivnostjo v predelovalni dejavnosti in tržnih storitvah. 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.