Domov Aktualno 01. Januar 2018.

Do leta 2030 na svetu 1,8 milijarde mednarodnih turistov

turisti turizem kitajska
© Igor Modic
Do leta 2030 bi lahko po svetu potovalo 1,8 milijarde turistov. To pomeni, da bi se preko meja domače države na potovanje podal en od vsakih petih Zemljanov, je sporočila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Zagotoviti moramo, da bodo učinki turizma pozitivni, je posvaril generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

1,8 milijarde turistov lahko predstavlja 1,8 milijarde priložnosti ali 1,8 milijarde katastrof, je posvaril Rifai. Ljudje moramo zagotoviti, da so učinki turizma pozitivni in da prispevajo k trajnostnemu razvoju, je poudaril v pogovoru z novinarji.

Turizem vpliva na globalni razvoj in izboljšuje svet, je prepričan Rifai. "Svet združuje na neverjetno impresiven način: dela ga manjšega, bolj povezanega, bolj informiranega in zato tudi bolj ljubečega," je poudaril.

Hkrati pa rast turizma prinaša številne izzive, vključno z onesnaževanjem, odpadki, izkoriščanjem delavcev, prostitucijo, zlorabo otrok in plenjenem naravnih virov. Letošnje leto so sicer Združeni narodi zato razglasili za mednarodno leto trajnostnega turizma.

V svetu je vsako 11. delovno mesto odvisno od turizma. V mnogih državah je ta panoga glavni vir prihodka in gonilna sila gospodarskega razvoja, so še sporočili iz UNWTO.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.