Domov Aktualno 14. Junij 2018.

Das Auto pristal na milijardno kazen

Volkswagen lani ustvaril pet milijard evrov čistega dobička
© Pixabay
Potem ko je Volkswagen januarja v ZDA pristal na plačilo 4,3 milijarde dolarjev kazni je sedaj na enomilijardno kazen pristal tudi v Nemčiji.

Račun afere dieselgate raste. Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je pristal na plačilo ene milijarde evrov kazni, ki jo je zahtevalo nemško tožilstvo po razkritju goljufanja na testih izpušnih plinov. "Volkswagen je sprejel kazen in priznal svojo odgovornost," so včeraj sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca.

Gre za eno najvišjih kazni, ki jo je nemško tožilstvo doslej zahtevalo od nemških podjetij. Volkswagen je na plačilo kazni pristal skoraj tri leta po razkritju, da so pri več kot 11 milijonov dizelskih avtomobilih omogočili goljufanje na testih izpušnih plinov.

Sporna programska oprema je zagotovila nizke izpuste škodljivih snovi, kot so dušikovi oksidi, v času laboratorijskih testov. Na cestah so bili dejanski izpusti nekaterih snovi do 40-krat večji.

S plačilom kazni se bodo za nemški koncern v Nemčiji končali postopki preiskav regulatorjev. "S priznanjem odgovornosti za dizelsko krizo smo storili tudi velik korak k temu, da jo prebrodimo," so dodali v Volkswagnu, kjer upajo, da se bodo s tem v Nemčiji končali tudi drugi pravni postopki proti družbi in njenim podružnicam. Volkswagen, ki je za kazni po celem svetu namenil že več milijard evrov, še vedno pestijo mnoge tožbe.

Komentarji 1 Poglejte vse
  • Realist5 09:05 14.junij 2018.

    Brez panike. Slovenceljni in ostali kupci bodo brez problema plačali to kazen v ceni novih avtomobilov, ki jih bodo še naprej kupovali, ne glede na to, kako Vw in ostali nategujejo cel svet.

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.