Domov Aktualno 02. November 2017.

Danes polaganje temeljnega kamna za Yaskawino tovarno robotov v Kočevju

Yaskawa bo v Sloveniji postavila tovarno robotov
© Aleš Černivec
V Kulturnem centru Kočevje se bo s pozdravnim govorom predsednika vlade Mira Cerarja in predstavnikov družbe Yaskawa danes ob 9.15 začela slovesnost ob polaganju temeljnega kamna za Yaskawino tovarno robotov v Kočevju. Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo stala približno 25 milijonov evrov.

Zbrane na omenjeni slovesnosti bo pozdravil tudi kočevski podžupan Roman Hrovat, temeljni kamen pa bodo nato ob 11. uri položili na tovarniškem gradbišču.

Kot navaja Yaskawino vabilo, se bodo polaganja temeljnega kamna udeležili tudi predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern, predsednik Yaskawa Robotics Division Europe in direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger, generalni direktor Yaskawa Robotics Division in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Masahiro Ogawa ter drugi gosti.

Stern je sicer v začetku leta napovedal, da bodo tovarno začeli graditi jeseni, njene prve izdelke pa pričakujejo leto kasneje oz. jeseni 2018. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi. Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evrov.

Sicer pa naj bi Yaskawa v Kočevju uresničila še dodatno naložbo, ki jo je sprva nameravala izvesti v Veliki Britaniji. Državni sekretar Aleš Cantarutti je namreč v začetku oktobra na seji odbora DZ za gospodarstvo, posvečeni obravnavi predlogov proračunov za prihodnji leti, na vprašanje, ali bi Slovenija lahko izkoristila naložbene priložnosti, ki jih ponuja izstop Velike Britanije iz EU, odgovoril, da naj bi Yaskawa naložbo, namenjeno v mesto severno od Londona, prav tako uresničila v Kočevju.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer že leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa je v Ribnici ustanovila podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici letos ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.