Domov Aktualno 23. Junij 2018.

Danes bo znan kresnikov nagrajenec

© Blaž Samec
Edini prvenec med letošnjimi finalisti podpisuje Sarival Sosič. V romanu Starec in jaz (Litera) je zapisal zgodbo o odraščanju fanta s podeželja.

Na Rožniku bodo nocoj razglasili dobitnika nagrade kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta. Za nagrado se potegujejo romani In ljubezen tudi Draga Jančarja, Sveti boj Vlada Žabota, Vse moje Amerike Štefana Kardoša, Gramoz Florjana Lipuša ter Starec in jaz Sarivala Sosiča.

Enajsti Jančarjev roman In ljubezen tudi (Beletrina) prepleta zgodbe treh ljudi, ki jih je ključno zaznamovala in zlomila druga svetovna vojna. Misel, ki dobro povzema bistvo romana je, da vojna premaga vse, tudi ljubezen in poezijo. Večkratni kresnikov nominiranec Jančar je nagrado časopisne hiše Delo prejel že trikrat, nazadnje leta 2011 za roman To noč sem jo videl.

Med nominiranci je tudi Florjan Lipuš z delom Gramoz (Litera), v katerem je zgodba vezana na žensko koncentracijsko taborišče, kjer so med drugo svetovno vojno umrle številne pripadnice slovenske manjšine s Koroške, tudi pisateljeva mati.

Štefan Kardoš je v svojem petem romanu Vse moje Amerike (Litera) na ozadju vojn in migracij prepletel usode prebivalcev treh zaselkov goričke vasi Križevci od konca 1. svetovne vojne do prvih let po 2. svetovni vojni. Posebnost romana so dialogi v eni izmed različic severnega prekmurskega narečja. Kardoš je kresnika prejel leta 2008 za roman Rizling polka.

Prav tako je kresnika že osvojil Vlado Žabot, in sicer za roman Volčje noči leta 1997. Med letošnje finaliste se je uvrstil z romanom Sveti boj (Beletrina), zadnjim delom trilogije, v kateri sta še roman Ljudstvo lunja in epska pesnitev Sveta poroka. V Svetem boju se doktorski študent zgodovine Radovan Podolni po navodilih mentorja poda na nekdanje vojno žarišče, da bi tam preučil arhive in raziskal obmejne trdnjave. Kmalu spozna, da vojne še ni konec.

Edini prvenec med letošnjimi finalisti podpisuje Sarival Sosič. V romanu Starec in jaz (Litera) je zapisal zgodbo o odraščanju fanta s podeželja, ki se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je starec, profesor glasbe ter ljubitelj vsega lepega, pripravil na izpit na pedagoški glasbeni akademiji in hkrati na spopad z življenjem.

O letošnjem nagrajencu bo odločala žirija, ki jo vodi Tone Smolej, v njej pa so še Tina Vrščaj, Tina Kozin in Alen Albin Širca. Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa.

Nagrado kresnik, ki si jo je zamislil pisatelj Vlado Žabot in jo poimenoval po poganskem mitološkem bitju, so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah. Do leta 1996 je gostovala na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi, od takrat pa (po dvakratnem skoku na Ljubljanski grad) poteka na kresni večer na ljubljanskem Rožniku.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.