Domov Aktualno 14. Februar 2018.

Coca-Cola za svet brez odpadkov, akcije tudi v Sloveniji

coca cola
© Pixabay
Družba The Coca-Cola Company si prizadeva prispevati k zbiranju in recikliranju vse odpadne embalaže na trgu do leta 2030.

Napovedali so, da nameravajo popolnoma spremeniti svoj pristop k upravljanju z embalažo. V tej smeri bo družba The Coca-Cola Company v sodelovanju s partnerji izvedla naslednje korake:

  • Naložba v planet: Za vsako plastenko ali pločevinko, ki jo Coca-Cola proda kjer koli na svetu, namerava družba do leta 2030 pomagati pri zbiranju enake količine prazne embalaže s trga. Družba bo prav tako vložila sredstva in znanje, da bi drugim pomagala pri zbiranju prazne embalaže in jih spodbudila k recikliranju. Podprli bodo zbiranje odpadnih embalaž iz drugih industrij, vključno s plastenkami in pločevinkami drugih proizvajalcev. Poleg tega bo družba sodelovala z lokalnimi skupnostmi, partnerji iz industrije, kupci in potrošniki, da bi pomagala pri reševanju težav, kot so odpadna embalaža v okolju in morju.
  • Naložba v embalažo: Da bi dosegla ta cilj, bo družba The Coca-Cola Company še naprej izboljševala embalažo svojih izdelkov, da bi bilo mogoče vso embalažo, ki jo uporablja, popolnoma reciklirati. Družba zato vlaga sredstva v izdelavo kakovostnejše embalaže, bodisi s povečanjem deleža recikliranega materiala, bodisi z razvojem plastenk na rastlinski osnovi in zmanjšanjem količine plastike v vseh pakiranjih. Do leta 2030 namerava družba uporabljati plastenke, ki vsebujejo 50 odstotkov recikliranega materiala. Cilj je postaviti novo svetovno merilo za embalažo za napitke. Trenutno je mogoče večino embalaže družbe reciklirati.

Družba Coca-Cola HBC, ki je pooblaščena za polnjenje, ter njena podružnica v Sloveniji Coca-Cola HBC Slovenija na področju embalaže že vrsto let tesno sodelujeta s podjetjem The Coca-Cola Company, saj igra trajnostna embalaža ključno vlogo v njihovem trajnostnem poslovanju. V skladu s tem so bile leta 2016 predstavljene tri zaveze, ki jih namerava družba Coca-Cola HBC izpolniti do leta 2020 ter hkrati sodelovati z družbo The Coca-Cola Company pri doseganju napovedanih ciljev. Zaveze družbe Coca–Cola HBC do leta 2020 so:

  • da bo reciklirala 40 odstotkov vse embalaže, ki jo da na trg,
  • da bo zmanjšala količino embalaže, ki jo uporablja, in sicer za 25 odstotkov na liter proizvedene pijače,
  • da bo plastična embalaža, ki jo uporablja, vsebovala 20 odstotkov recikliranega materiala in/ali plastike iz obnovljivih materialov.

coca cola | Author: Pixabay Pixabay

Svet brez odpadkov je pomemben del prizadevanj družbe Coca-Cola za zagotavljanje trajnostnega poslovanja na vseh okoljskih področjih, na katera vpliva s svojim poslovanjem. To je družbi že uspelo z vodo, saj je družba že v celoti nadomestila vso vodo, ki jo uporablja v svojih izdelkih. V letu 2015 je družba Coca-Cola dosegla cilj o obnovi zalog vode oziroma obnovi in vračilu v skupnost tistih količin vode, ki jih je porabila za proizvodnjo svojih pijač, in to pet let pred načrti, cilj pa je družba celo presegla.

Slovenija svoj delček prispeva z dolgoletnim projektom Moja reka si, ki v sodelovanju s partnerji ozavešča o pomembnosti slovenskih rek, zadnja leta pa združuje tudi čistilne akcije v okolici rek in morske obale. Veliko pozornosti pa se posveča tudi zmanjševanju porabe vode v vseh proizvodnih procesih, ki omogočajo dobavo izdelkov za slovenski trg.

Ta prizadevanja so del širše strategije podjetja za odgovorno rast, ki vključuje preoblikovanje v proizvajalca različnih kategorij brezalkoholnih pijač.

»Plastenke in pločevinke ne bi smele škodovati našemu planetu. Poleg tega je svet brez odpadkov lahko resničnost,« je povedal James Quincey, predsednik in glavni izvršni direktor družbe The Coca-Cola Company.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.