Domov Aktualno 15. Marec 2018.

Cerar po odstopu danes pri Pahorju

miro cerar
© Leon Vidic
Slovenija se je prebudila v jutro po odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja, da v luči odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru odstopi s položaja. Svojo odločitev bo danes podrobneje pojasnil predsedniku republike Borutu Pahorju, v čigar rokah so tudi nadaljnje politične odločitve.

Cerar je pozno zvečer, po, kot se je izkazalo, zadnji redni seji vlade v tem mandatu, sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru.

Pojasnil je, da je odločitev sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Zatrdil je, da bo do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna, njen razvoj pa se bo nadaljeval.

Svojo odločitev bo danes podrobneje predstavil predsedniku republike Pahorju, ki bo sprejemal tudi nadaljnje politične odločitve. Za prihodnji teden je bilo predvideno, da bo Pahor najverjetneje za 10. junij razpisal redne državnozborske volitve, po Cerarjevem odstopu pa so možne tudi predčasne volitve.

Pričakovati je tudi vrsto drugih političnih odzivov, ob vsem tem pa se državi obeta tudi dobra gospodarska novica. Pričakovati je namreč, da bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj v predstavitvi spomladanske gospodarske napovedi občutno zvišal napoved rasti BDP za letos.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.