Cena delnic Appla v Evropi strmoglavila

Poslovanje velikana je v zadnjih treh mesecih skazila predvsem prodaja na Kitajskem.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ameriški tehnološki velikan je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril okoli 84 milijard dolarjev prihodkov, kar je manj od načrtov opozarjajo iz  družbe. Poslovanje velikana je v zadnjih treh mesecih skazila predvsem prodaja na Kitajskem.

Opozorilo je Apple razkril po zaključku trgovanja v ZDA, tako da na tečaj delnic na ameriških borzah še ni imel vpliva. Cena delnic v ZDA je včeraj celo nekoliko zrasla. Delnice kotirajo tudi na Frankfurtski borzi, kjer pa so se danes pocenila za osem odstotkov.

Apple je pričakoval negativne učinke zaradi močnega dolarja in tudi zaradi izredno agresivne konkurence, vendar pa je podcenil poslabšanje gospodarski razmer nekaterih držav v razvoju, še posebej Kitajske.

V Applu pravijo, da se je gospodarska rast Kitajske začela upočasnjevati v drugi polovici lanskega leta. Splošne razmere na trgu pa je poslabšal tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko. Družba sicer ni utrpela ne uradnih sankcij in tudi ne neuradnih ukrepov Kitajske, vseeno pa se uporabniki manj odločajo za nakup izdelkov z začetkom na i, ker so ameriškega izvora. Trgovinski spor med tako kot kaže vse bolj vpliva na odločitve povsem običajnih uporabnikov.

Apple bo poslovanje v zadnjem lanskem četrtletju razkril konec januarja.

Več iz te teme:

Več iz rubrike