Domov Aktualno 10. Januar 2019.

Bruselj v poglobljeno preiskavo Nikeovega davčnega dogovora na Nizozemskem

Nike
© Pexels
Komisija se bo osredotočila na vprašanje, ali multinacionalka na Nizozemskem plača dovolj davkov.

EU je danes sprožila poglobljeno preiskavo davčnega dogovora proizvajalca športne opreme Nike na Nizozemskem, ki so ga razkrili »rajski dokumenti«. Bruselj bo presodil, ali je dogovor v skladu s pravili, ki v uniji določajo pogoje državnih pomoči, je danes napovedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Komisija se bo osredotočila na vprašanje, ali multinacionalka na Nizozemskem plača dovolj davkov. Države sicer lahko same določajo svojo davčno politiko, vendar pa lahko Bruselj ukrepa, če meni, da imajo podjetja nepravično konkurenčno prednost pred ostalimi.

Pod drobnogled so vzeli dve Nikeovi podružnici, registrirani na Nizozemskem, preko katerih proizvajalec športne opreme v Evropi prodaja svoje proizvode.

Med letoma 2006 in 2015 je bil sicer Nike na Nizozemskem deležen več davčnih ugodnosti, med drugim poenostavljenega načina plačevanja davkov za multinacionalke.

Bruselj je v zadnjih letih začel preiskave davčnih ugodnosti več velikih podjetij, med drugim so že sklenili, da mora ameriški tehnološki velikan Apple Irski plačati rekordnih 14,3 milijarde evrov davkov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.