Britanci morajo za vstop v EU plačati sedem evrov

Britanci bodo morali po izpeljanem brexitu plačati 7 evrov za dokument, s katerim bodo lahko pripotovali v države Evropske unije.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Evropska komisija je potrdila, da Britanci za vstop v Evrospke unijo ne bodo potrebovali vize, vseeno pa bodo morali za pot na staro celino urediti dokument, za katerega bodo morali vsake tri leta, ko ga bo treba obnoviti, plačati 7 evrov. Dokument se bo imenoval ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) in bo začel veljati z letom 2021. Aktualen ne bo le za Britance, pač pa za večino prebivalcev držav, ki niso v EU, in bodo želeli vanjo vstopiti.

Kaj je ETIAS?

Prebivalci držav EU lahko prosto potujejo po vseh država EU, prebivalci ostalih držav pa morajo zaprositi za vizo; z EU ima poseben dogovor le 61 držav, med njimi tudi ZDA, Japonska in Avstralija, ki vize ne potrebujejo.

Od leta 2021 pa si bodo tudi morali tudi slednji urediti dokument ETIAS, ki je evropska verzija ameriškega obrazca ESTA, za katerega morajo prosilci odšteti okoli 12 evrov. ETIAS bo mogoče enostavno naročiti preko spletnega obrazca.

Evropska komisija poudarja, da to ni viza, pač pa dokument, s katerim bodo prosilci lahko ostali v državah EU 90 dni zaradi poslovnih, zdravstvenih, turističnih ali tranzitnih razlogov. Mednje bodo sodili po končanem postopku brexita tudi Britanci.

Več iz rubrike