Brexit: Zavrnitev ločitvenega sporazuma

Dramatičen razplet glasovanja o dogovoru z EU je končno potrdil pomembno vlogo britanskega parlamenta v procesu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, hkrati pa državo popeljal nevarno blizu izstopu brez dogovora.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

To je eden redkih sklepov, ki jih je mogoče narediti po včerajšnjem glasovanju, ki se bo v britansko politično zgodovino vpisalo predvsem kot trenutek, ko je konservativna vlada Therese May dokončno izgubila nadzor nad brexitom.

»Parlament se je izrekel in vlada ga bo poslušala,« so bile prve besede, ki jih je britanska premierka izrekla po objavi izida glasovanja, na katerem je bila hudo poražena. Toda kaj natanko pomenijo, ni vedel nihče, niti oseba, ki jih je izgovorila.

»Jasno je, da parlament nasprotuje ločitvenemu sporazumu. Toda današnji izid nam ne pove nič o tem, kakšno alternativo podpira. Ravno tako nam ne pove, kako – če sploh – namerava upoštevati odločitev britanskih volivcev na referendumu,« je poudarila britanska premierka in s tem ponazorila dilemo, pred katero se je znašla njena vlada in z njo država.

Če britanski parlament do 29. marca ne prejme odgovorov na svoja vprašanja oziroma če se ne poenoti o ustrezni alternativi za ločitveni sporazum, ki ga zagovarja vlada, bo Združeno kraljestvo iz EU najverjetneje izstopilo brez dogovora. 

Več o tem na DELO.SI

 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.