Brexit: Slovenski izvoz se lahko v enem letu zmanjša za 20 odstotkov

Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da bi izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora lahko močno ogrozil slovenski izvoz blaga in storitev. Kolikšna je možnost za brexit brez dogovora? Analitiki trdijo, da okoli 20-odstotna ...
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Naše trgovske vezi z VB so se v zadnjih letih okrepile. Izvoz blaga, proizvedenega v Sloveniji in izvoženega v Združeno kraljestvo, se je v letu 2018 povečal za 11 odstotkov na 615 milijonov evrov, izvoz storitev pa za devet odstotkov na 210 milijonov evrov.

V primeru brexita brez dogovora konec marca bi se lahko izvoz že zelo kmalu, v obdobju enega leta, zmanjšal za do 20 odstotkov. Po vsej verjetnosti bi se kasneje zopet povečal.

Tak izhod iz Unije bi prizadel vse države članice, predvsem vidike mobilnosti ljudi, blaga, storitev in kapitala. Združeno kraljestvo in EU sta namreč gospodarsko zelo povezani, čemur je v zadnjih desetletjih botrovala odsotnost carin in izenačitev standardov. Največjo škodo bi utrpele Nemčija, Francija, Nizozemska in Belgija.

Brexit brez dogovora bi pomenil tudi uvedbo mejnih kontrol. To bi povzročilo dodatna preverjanja, omejitve bi bile tudi pri uvozu izdelkov, zlasti tobaka in alkoholnih pijač. Zaradi carinskega pregleda bi se povprečni čakalni čas prehoda čez mejo povečal za štirikrat, to pa bi med storitvami ogrozilo predvsem transport.

 

 

 

 

 

 

 

Več iz rubrike