Boston Consulting Group: Vse več milijonarjev, vse manj jih vleče v »offshore«

Celotna vrednost zasebnih naložb v svetu je lani poskočila za 5,3 odstotka in dosegla 166,5 bilijona ameriških dolarjev (166.500 milijard). Rasla je hitreje kot leta 2015, pravi novo poročilo svetovalnega podjetja Boston Consulting Group (BCG).
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vrednost zasebnih naložb je najbolj rasla v Aziji in na pacifiškem območju, kjer se je premoženje povečalo za 9,5 odstotka in doseglo 38,5 bilijona dolarjev, ter Afriki in na Bližnjem vzhodu, najmanj pa v Evropi. Slednja je zabeležila le 3,2-odstotno rast, čemur je najbrž botroval tudi Brexit. Do konca letošnjega leta naj bi vrednost zasebnih naložb v azijsko-pacifiški regiji prehitela zahodno Evropo, od leta 2019 pa bo Azija skupaj z Japonsko prehitela tudi Severno Ameriko.

Število milijonarjev še vedno raste

BCG-jevo poročilo, naslovljeno Preoblikovanje izkušenj klientov predvideva, da bo svetovna rast zasebnega v prihodnjih petih letih še hitrejša in naj bi povprečno letno rasa za 6 odstotkov. »Število milijonarjev, ki imajo več kot milijon zasebnega premoženja, se veča hitreje kot leta 2015. Trend tudi v lanskem letu ni pojenjal. V skoraj vseh državah je bila rast zasebnega bogastva posledica močne rasti na delniških trgih. Takšna gospodinjstva bodo do leta 2021 imela v lasti malce več od polovice svetovnega bogastva,« so zapisali v poročilu.

Z okrepljeno gospodarsko rastjo se zasebno premoženje krepi hitreje, pravi poročilo, pričakovana doba vlaganja se podaljšuje, vlagatelji pa iščejo bolj neposredne, produktivne naložbene cilje.

Offshore manj privlačen

Naložbene destinacije v »offshore« (poslovanje izven visoko obdavčnega območja, op.a.) so postale manj privlačne. Švica s 24-odstotnim deležem še vedno ostaja največji »offshore« center, vendar naj bi njen delež do leta 2021 upadel. Najhitreje rastoči »offshore« destinaciji sta Hong Kong in Singapore. A »offshore« ni v nevarnosti, je dejala Anna Zakrzewski, partnerica in soavtorica poročila. »V prihodnosti bo navkljub zbliževanju offshore in onshore destinacij, offshore še vedno ključ do rasti, predvsem za najpremožneješe.«

Menedžerji vlagajo v strateške naložbe

V zadnjih desetih letih je mnogo podjetij zategovalo pas in krčilo stroške in niso povečevala investicij, s katerimi bi se prilagodili novemu digitalnemu okolju. Trend se je lani spremenil, opaža BCG. Vse več menedžerjev uporablja prihranke stroškov in druge vire za povečanje svojih strateških naložb. Usmerjajo se na ohranjanje donosnosti na daljši rok, k poslovnim modelom prihodnosti – takim, ki bodo digitalizirani in vertikalno razdrobljeni.

Več informacij na naslovu: https://www.bcg.com/

Več iz rubrike