Domov Aktualno 25. Februar 2018.

Bosch skočil na vlak delitvene ekonomije s prevzemom podjetja Splitting Fares

Bosch
© Arhiv podjetja
Največji proizvajalec avtomobilskih delov na svetu Bosch je s prevzemom ameriškega zagonskega podjetja Splitting Fares ta teden skočil na vlak delitvene ekonomije. Koliko je plačal za podjetje iz Detroita, ki je bilo z namenom lažje organizacije skupnih prevozov ustanovljeno leta 2015, ni razkril.

Medtem ko na trgu delitve prevozov v zadnjih letih dominirajo storitve v stilu taksi prevozov, ki jih med drugim ponujata Uber in Lyft, Bosch priložnost za razvoj vidi v želji podjetij, ki bi ponujala skupne prevoze svojim zaposlenim. "Podjetja in vozači so doslej veljali za nižjo prioriteto," je koncern zapisal v izjavi.

Po oceni Boscha je trg prevozov na delo "rastoči trg", ki ga poganjajo spremembe v osebnih transportnih navadah.

Bosch se je s tem pridružil drugim nemškim velikanom, kot sta BMW in Daimler, ki že dalj časa raziskujejo možnost skupnih prevozov. Ustanovil je divizijo za "povezano mobilnost" z več kot 600 zaposlenimi, ki naj bi bdela nad storitvami, kot so delitve prevozov in pametna opozorila za voznike v realnem času.

"Povezljivost predstavlja izreden poslovni potencial," so poudarili v Boschu in spomnili na študijo podjetja PwC, ki kaže, da bi lahko trg za tovrstne storitve do leta 2022 dosegel 140 milijard evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.