Domov Aktualno 07. Oktober 2017.

Borzni baloni po svetu se zadnje dni napihujejo na zgodovinske rekorde

borza denar računalnik delnice
© AP
Nemški borzni indeks Dax se prvič bliža meji 13 tisoč točk, optimizem na Wall Streetu se izkazuje skozi rekordno rast indeksa S&P 500, le Slovenijo so ta bikovska borzna gibanja obšla.

Rast nemškega borznega indeksa Dax presega tudi najbolj optimistične napovedi borznih analitikov z začetka leta. Borznega bika v Frankfurtu ni zaustavil niti nedavni izid nemških parlamentarnih volitev, ki obeta težavnejšo koalicijo od predvidene, niti nove geopolitične negotovosti v evrskem območju po katalonskem referendumu.

Po drugi strani je rast ameriških delnic spodbudil tudi novi Trumpov davčni paket, pisan na kožo bogatašem, ki med drugim vsebuje tudi znižanje davka na dobiček podjetij s 35 na 20 odstotkov, ameriškim multinacionalkam pa prinaša še druge ugodnosti, med drugim tudi davčne olajšave za prenos dobička iz tujine.

Včeraj je sicer borzno evforijo začasno rahlo ohladila novica, da je ameriško gospodarstvo zaradi posledic orkanov Irma in Harvey izgubilo 33 tisoč delovnih mest. Rahlo so zdrsnili tudi tečaji na najpomembnejših evropskih borzah, a še vedno ostajajo na zelo visokih ravneh.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.