Domov Aktualno 06. September 2017.

Bo Slovenija zaprla vrata Hrvaški v OECD?

Angel Gurria
© Aleš Černivec
Slovenija je danes v Bruslju opozorila, da »zaradi nespoštovanja vladavine prava ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD)«, je poročala STA, ki se sklicuje na svoje vire.

Hrvaška je možnost članstva v OECD napovedala v začetku letošnjega leta, natančneje ob obisku predsednika vlade Andreja Plenkovića v Davosu na Svetovnem ekonomskem forumu. Članstvo za OECD bi bilo za Hrvaško izjemno pomembno, saj bi s tem dobila legitimnost na številnih področjih, kar bi pripomoglo k privabljanju tujih neposrednih naložb, je, kot so poročali hrvaški mediji, takrat dejal Plenković.

Ta se je januarja srečal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio, po srečanju pa dejal, da gre za domala edino mednarodno organizacijo, katere članica Hrvaške še ni, bi ji pa to članstvo dalo legitimnost na gospodarskem področju, področju javnih financ in vladavini prava. A slednje je Hrvaški zdaj – nedvomno zaradi nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča - očitno odrekla Slovenija.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.