Domov Aktualno 11. Julij 2018.

Bo postala Makedonija članica Nata?

nato
© Reuters
Makedonija je po desetih letih čakanja na preboj danes le dočakala premik na svoji poti v zvezo Nato. Vrh zavezništva jo je povabil k začetku pristopnih pogovorov o članstvu v Natu. Ti pogovori naj bi se začeli do konca meseca. Trenutno ni jasno, kdaj bo dejansko lahko postala 30. članica Nata.

Na odločitev vrha Nata, ki jo je omogočil dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije, se je takoj z zadovoljstvom odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, ki izpostavlja, da je to zasluženo priznanje Makedoniji ter dokaz, da je Natova politika odprtih vrat uspešen in najmočnejši mehanizem projiciranja stabilnosti.

Dejstvo, da zaveznice eno leto po sprejemu Črne gore v svoje vrste lahko začnemo pristopne pogovore z Makedonijo, je velikega pomena za celotno regijo Zahodnega Balkana in njegovo nadaljnjo stabilnost, še izpostavljajo na ministrstvu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.