Domov Aktualno 22. Oktober 2017.

Bo francoska banka Crédit Agricole prevzela nemško Commerzbank

Philippe Brassac
© Reuters
Vodja francoske banke Crédit Agricole se zanima za nakup druge največje nemške banke Commerzbank in je pripravljen pripraviti prevzemno ponudbo, če bi Commerzbank dala vedeti, da je na prodaj.

Francoski poslovnež Philippe Brassac je leta 1981 diplomiral iz matematike na ugledni francoski fakulteti ENSAE ParisTech (École nationale de la statistique et de l'administration économique) in se takoj po študiju zaposlil v francoski banki Crédit Agricole, eni najpomembnejših bank na evrskem območju in trenutno drugi največji francoski banki.

Kmalu je napredoval na različne višje položaje v banki, bil je tudi vodja oglaševanja in finančni direktor v različnih podružnicah banke, maja 2015 je postal izvršni direktor Crédit Agricole in na položaju nasledil dotedanjega izvršnega direktorja Jean-Paula Chiffleta.

Brassac je na novem položaju poenostavil strukturo banke, povečal kapitalske rezerve in prodal nekaj podružnic banke, hkrati mu je uspelo, da se je Crédit Agricole uveljavila na nekaterih pomembnih evropskih trgih, med drugim v Italiji, kjer je precej povečala število svojih strank, v prihodnje pa jo zanimajo tudi drugi evropski trgi. Brassat je lani postal tudi predsednik združenja francoskih bank FBF (Fédération Bancaire Française), ki predstavlja francoske banke in tiste tuje banke, ki so odprle svoje podružnice v Franciji.

Oseminpetdesetletni Brassac je pred kratkim med nekim intervjujem povedal, da bi banko Crédit Agricole zanimal nakup druge največje nemške banke Commerzbank, če bi ta bila naprodaj. Že nekaj časa je namreč slišati govorice, da je nemška vlada pripravljena prodati svoj približno 15-odstotni delež v Commerzbanki, ki bi tako lahko postala cilj morebitnih kupcev.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.