Blagovna menjava Slovenije s tujino močno raste

Slovenski izvoz je lani v primerjavi z letom prej narasel za 9,2 odstotka, uvoz pa se je povečal za 11 odstotkov. Slovenija je v menjavi s tujino ustvarila 0,2 milijarde evrov presežka, pokritost uvoza z izvozom je bila 100,8-odstotna.
Fotografija: Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Foto Uroš Hočevar

Blagovna menjava Slovenije s tujino je lani na splošno naraščala, ugotavlja statistični urad RS.
Absolutna vrednost izvoza in tudi absolutna vrednost uvoza sta bili najvišji do sedaj. Izvoz je lani dosegel 30,9 milijarde evrov, uvoz pa 30,6 milijarde evrov. Presežek, ustvarjen v trgovini s tujino, je bil sicer najnižji doslej.
V trgovini z državami, ki niso članice EU, je Slovenija tudi lani ustvarila presežek, z državami članicami EU pa tudi tokrat primanjkljaj, ki je bil sicer drugi najnižji od leta 2005.

Rast izvoza in uvoza se je lani v primerjavi s predhodnim letom ohladila. V letu 2017 je namreč izvoz glede na leto 2016 narasel za 13,2 odstotka na 28,3 milijarde evrov, uvoz pa za 14,5 odstotka na 27,6 milijarde evrov.

Največ blaga je Slovenija lani izvozila v Nemčijo (20,3 odstotka celotnega izvoza blaga), Italijo (12,4 odstotka), Hrvaško (8,1 odstotka), Avstrijo (7,6 odstotka) in Francijo (5,6 odstotka).
Tudi uvozila je največ blaga iz Nemčije (18,1 odstotka celotnega uvoza blaga), sledile so Italija (15 odstotkov), Avstrija (10,5 odstotka), Hrvaška (5,5 odstotka) in Francija (4,2 odstotka).
V vse države članice EU skupaj je Slovenija lani izvozila 77,1 odstotka vsega blaga, uvozila pa 78,3 odstotka vsega blaga.

Najpomembnejši izvozni proizvodi so bili iz skupin cestna vozila, medicinski in farmacevtski proizvodi ter proizvodi iz skupine električni stroji, naprave, v uvozu pa prav tako proizvodi iz skupine cestna vozil, sledili so proizvodi iz skupin nafta in naftni derivati ter električni stroji, naprave.

Samo decembra je Slovenija izvozila za 2,2 milijarde evrov blaga ali za dva odstotka več kot decembra 2017, uvozila pa za 2,4 milijarde evrov ali za šest odstotkov več kot pred letom dni.
Decembrski absolutni vrednosti izvoza in tudi uvoza v letu 2018 sta bili sicer najvišji v zadnjih letih, čeprav sta bili v primerjavi z absolutnimi vrednostmi v preostalih mesecih leta 2018 med nižjimi. Decembra je bil v trgovini s tujini ustvaril primanjkljaj v višini 140,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 94,1-odstotna.
Decembra je Slovenija v blagovni menjavi s članicami EU in z državami nečlanicami EU zabeležila rast. V države članice EU je izvozila za 0,3 odstotka več blaga, iz teh držav uvozila pa za 1,2 odstotka več blaga kot decembra 2017. Izvoz v države izven unije je bil višji za 6,7 odstotka, uvoz pa kar za 23,1 odstotka.

Več iz rubrike