Domov Aktualno 14. September 2017.

Banka Slovenije bo iz starega denarja delala brikete

ogenj vroče gor narava
© Pexels
Da bi znižala stroške, bo centralna banka iz neprimernega denarja začela delati brikete.

Javno naročilo centralne banke je le eno od skoraj deset tisoč, ki so bila v zadnjem letu in pol objavljena na portalu javnih naročil. Ne glede na vse predpise pa nepravilnosti pri javnih naročilih ni mogoče preprečiti. Policija preiskuje sum nepravilnosti pri vladnem nakupu.

Banka Slovenije je objavila javno naročilo, prek katerega išče sistem uničevanja razrezanih bankovcev. Iz uničenega denarja bo začela delati brikete. Nekatere centralne banke v tujini brikete uničenih bankovcev ponujajo celo kot spominke. Doslej so sicer po preverjanju pristnosti in primernosti v banki neprimerne bankovce razrezali na drobne koščke sami in jih nato odpeljali na sežig.

Z novo napravo pa bomo iz množice uničenih bankovcev naredili brikete!

Lani so v Banki Slovenije tako razrezali več kot deset milijonov kosov bankovcev, leto pred tem pa 8,7 milijona. Po nakupu sistema, če bo aktualno javno naročilo seveda sploh uspešno, bo sam postopek uničevanja bankovcev ostal enak. »Z novo napravo pa bomo iz množice uničenih bankovcev naredili brikete, ki bodo postopek uničevanja racionalizirali; zmanjšali bomo namreč volumen in med drugim znižali tudi število transportov,« pojasnjujejo v Banki Slovenije.

Sisteme za načrtovano briketiranje razrezanega denarja ponujajo tudi slovenski in ne le tuji ponudniki, še dodajajo v banki. Kakšen bo odziv ponudnikov in ali bo javno naročilo uspešno, še ni jasno, saj se rok za oddajo ponudb izteče sredi prihodnjega meseca.

V zadnjem letu in pol je bil od 9850 objavljenih javnih razpisov po podatkih ministrstva za javno upravo »neuspešen« skoraj vsak tretji. Tisti, ki so bili neuspešni, niso bili realizirani, ker na javno naročilo ni bilo nobenega odziva, ker so bile vse ponudbe zavrnjene ali pa ker so iz različnih razlogov postopek javnega naročila prekinili.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.